Sjakkhilsen til sommerferien

Først vil Vestby Sjakklubb ønske alle sjakkinteresserte en riktig god sommer. Vi vil også takke for mottagelsen vi har fått etter at vi startet klubben i vinter. Vestby kommune har virkelig lagt til rette og bidratt til at klubben skal kunne tilby sjakk til store og små når det nye kulturkvartalet åpner over sommeren. Vi gleder oss veldig til å komme i gang med spillingen.

Før den tid arrangeres Landsturneringen i sjakk (NM i langsjakk og lynsjakk) fra 30. Juni til 9. Juli i Valhall arena i Oslo. Dersom du har lyst til å være med kan du melde deg på i TurneringsService eller sjekke ut nettsiden: https://nm2023.no/invitasjon/. Det er sjakklubben Stjernen som arrangerer Landsturneringen i år. Vestby stiller med noen debutanter i år, så det blir spennende å se hvordan det går.

Dersom du skal ut å reise i sommer, så finnes sjakkspillere i alle verdens kriker og kroker. Reglene er de samme over alt, så ser du et sjakkbrett er det bare å invitere noen til et parti. Å spille sjakk mot andre er den beste treningen man kan få. Skulle du være uheldig å ryke på et tap, så ligger det mye god læring i et smertefullt tap. Prøv å analysere partiet du spilte, se hva du gjorde feil og tren litt på hvordan du kan forbedre spillet ditt.

Det aller viktigste er å ha det gøy når man spiller, men for å utvikle deg som spiller er det viktig å tilegne seg litt sjakkinnsikt. Stormester Torbjørn Ringdal Hansen har skrevet en meget god sjakkbok om nettopp dette. Den kan du bestille på www.sjakkhuset.no eller du kan kjøpe den på sjakkpøbben The Good Knight i Oslo. Boken er perfekt å studere i sommer, enten du sitter på toget, på hytta eller i lunchpausen på jobben.

Dersom du ikke har egen sjakklokke, eller at den du har ikke er så praktisk å ha med seg på ferie, så kan du laste ned en sjakklokke-app på mobilen din. Chess.com har utviklet et strålende app til både iPhone og Android-telefoner. Man finnes også en lingnende funksjon i Lichess-appen. Da trenger du ikke laste ned noen ekstra app.

For iPhone:
https://apps.apple.com/us/app/chess-clock-by-chess-com/id858039162
For Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.chess.clock&hl=en&gl=US

Podkastanbefalinger:

Snakksnakk med Askild og Odin
https://open.spotify.com/show/2ydQpOHkaN4EYQYvos6AQI?si=d51a5d2682124be1

C-Squared med Fabiano Caruana
https://open.spotify.com/show/3ib98ak8jsrUximfrTDBNe?si=e8909c03de344437

Perpetual Chess med Ben Johnson
https://open.spotify.com/show/5SzyXVaBZtM8CA6dtBQj7o?si=452fed067ac34672

Håper alle får en riktig god sommer, så ses vi til spillekvelder på onsdager i det nye kulturkvartalet i Vestby over sommerferien. 

God sommer hilsen oss i Vestby Sjakklubb.

v/Tore Bahrfod
Styreleder og primus motor for Vestbysjakken 

Bonus: 

Man lærer mye av å studere mesterpartier, og i dette partiet fra 2008 spilte Magnus Carlsen (sort) mot Vladimir Kramnik (hvit). Prøv å finne finne de kritiske trekkene og studer litt når det raknet for Kramnik. Hva kan du lære av Magnus for å forbedre ditt eget spill? Studier og analyser av mesterpartier, samt løsning av sjakkoppgaver bidrar til å utvikle deg som spiller. Lykke til.